Sakit batu karang memang menyakitkan , ada yang saktinya sehingga tak mampu nak bangun dan berguling guling menahan sakit batu karang. batu karang Majoriti terjadi pada kaum lelaki , tetapi kaum perempuan juga ada yang alami masalah batu karang ini . Batu karang boleh dibuang secara pembedahan batu karang. tetapi aizah nak kongsikan cara alternatif buang batu karang tanpa pembedahan. Jom turuti perkongsian terus dari pesakit batu karang yang menjalani cara alternatif yang berkesan ni.


TESTIMONI 32 : JUMAATI AHMAD
.
Bila ingat balik Akak mmg punye history boleh pitam tiba2… Ms sekolah rendah dlm perhimpunan..panas n lama sgt..tiba2 jatuh..
Ms sekolah menengah, dlm bas nk g sekolah.. xdpt tmpt duduk, berdiri lm sgt..pastu rebah…
Dah keje, pernah teman mak g pasar, ramai sgt org n panas kot, Akak mmg dah rs pitam…terus Akak duduk mencangkung kat pasar tu..takut nnti pengsan..org lalu lalang tgk muka pucat sgt dah….
.
Bila pregnant, baru tau ooo Akak mmg ada masalah HB low….
Pernah masa baby songsang di minggu ke 36, doktor cakap HB awak ni paras bahaya. Kalau operasi memusingkan kedudukan bayi tidak berjaya, memang kena buat operation.
.
Alhamdulillah rezeki Allah nak bagi kedudukan normal, minggu ke 38 Akak selamat melahirkan anak pertama.
Bila masuk anak kedua pun mmg Akak masih ada masalah HB. Tapi tiap kali cek Akak akan makan food yg boleh menaikkan bacaan HB mcm jambu batu, dragon fruit juga daging.
.
Masa anak pertama dan kedua mmg blm jadi member Shaklee, makanya Akak cuma mengambil ion zinc dan obimin dari klinik.
Bila hamil anak no 3, dah jadi member Shaklee, dah tentu Akak mkn Vitalea spjg mengandung.
Alhamdulillah tiada masalah HB.
.
Tapi pernah satu ketika Akak stop ambil Vitalea. Kebetulan juga masa tu Akak kena batuk teruk sgt..dgn selsema lagi. Anak2 pun dilanda masalah yg sama.
Pergi klinik, doctor ambil darah. Bila cek, doctor kt HB Akak tak berapa bagus bacaannya. Border line. Kebetulan si kecil masih menyusu badan. Tu antara penyebab anak2 pun tak berapa sihat.
Makanya, nak tak nak, Akak usahakan gak beli Vitalea.
.
Selepas hampir sebulan, Akak perasan Akak dah baik dari batuk. Anak2 pun smuanya dah kurang dgr batuk2 mereka.
Dari situ, Akak percaya Akak wajib ambil VITALEA ni…. Pasni xboleh skip…
Xkisahlah org kt byk sgt supplemen mkn…diri kita kita je yg tahu….
.
Alhamdulillah Akak jarang sgt nk demam pening selsema… Even dlm certain situasi mcm saat pas bersalin ke, keguguran yg pernah terjadi, doctor tanya ade pening…blh jln ke…ada demam… Alhamdulillah Akak jawab xde semuanye. Syukur Alhamdulillah sihat seadanya….
So korang2.. janganlah ambil mudah bila HB low ni.
HB tu refer kepada hemoglobin dalam darah.
Semakin rendah hemoglobin, semakin rendah kandungan oksigen dalam badan.
Orang yang selalu HB rendah doktor akan sahkan penyakit Anemia. Kekurangan darah merah. Bahaya kalau pregnant darah merah rendah.
Kes HB bawah 8 selalunya akan refer terus ke hospital kerajaan. Dan admit.
.
Antara Risiko HB rendah ni, letih, sering pening kepala, selalu pengsan dan pitam. Mana yang tahap serius boleh menyebabkan muntah2. HB bawah 4 akan menyebabkan kerosakan organ dalam badan. HB rendah ketika mengandung boleh menyebabkan keguguran dan kematian janin jua risiko kecacatan bayi dalam kandungan. Jika berlaku tumpah darah ketika hamil, ibu yg ada anemia berisiko tinggi dengan maut.
So pilihan yg paling mudah cubalah mkn 2 biji Vitalea setiap hari.
Untuk ibu hamil, sebolehnya ambil full set premium hamil sebab masing2 punye peranan yg saling melengkapi.
Moga pengalaman Akak ni menjadi panduan mereka yg ada masalah HB RENDAH.
Terima kasih Allah
Terima kasih #supermomshakleestory

Alhamdulillah dengan pengambilan yang konsisten set batu karang shaklee ini, batu karang telah tiada tanpa pembedahan pun .

jadi saya sangat syorkan pada anda cubalah alternatif ini juga seperti pesakit batu karang di atas .boleh hubungi aizah terus di :-

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge