Assalamualaikum bila tengok tengok gambar lama terjumpa gambar anak anak main playdoh buat sendiri dulu, jom repeat buat balik. dah lama rasanya terpendam hasrat nak buat Play Dough  sendiri , yelah yang beli di kedai risau juga sebab bergetah , anak saya yang kedua ni suka masukkan ke dalam mulut , jadi husband tegur la kan risau masukkan ke dalam mulut . jadi lepas tu saya terus simpan set Play Dough  .

sebab apa saya yakin dengan playdoh buat sendiri ? sebab bahan-bahan kita guna tu cuma bahan-bahan masakan yang kita guna di dapur je . selain menjimatkan .

Apa yang kita perlukan ialah :- 

3 cawan air panas 

6 sudu tartar cream ( kalau tak de takpe )

1 1/2 cawan garam halus ( letak banyak ni sebab tak nak bagi cepat rosak / basi) 

3 cawan tepung ( Aizah guna tepung gandum je)

3 sudu minyak sayuran ( Aizah guna minyak zaitun) 

Pewarna , tak kisah berapa color pun 🙂 

Cara untuk buat play dough :- 

1) tepung , tarter cream , garam halus , minyak  di letakkan ke dalam bekas / mangkuk 

gaul-gaul sampai sebati sikit . 

2) letak air panas tadi sikit demi sedikit , ini untuk pastikan adunan kita tak lembik . 

adunan yang betul , kita tak nak lembik , tak nak keras sangat . aizah bajet mcm ni , bila kita adun tu kan , adunan kita tak melekat kat tangan dah bila kita uli . jangan lebik sangat tau .. takut nanti susah kita nak bentukkan . 

3) Asingkan kepada beberapa bekas adunan tadi ikut berapa color kita ada

4) tuangkan color ke setiap adunan dan sehingga color sebati cantik .. 

haa ni dia dah siap ni 🙂 

haa sonok 2 beradik ni main playdough ibu buat .. bukan anak je sonok , ibu pulak tumpang sekaki hahaha ..  main masak-masak , jual-jual . erhmm masa bersama anak-anak kan ..  yang rasa yakin selamat la kalau tetiba si adik tu buat macam makanan betul .. tapi sure dia muntah balik sebab masin tu .. heheh 

selain tu , kita pun merangsang minda anak-anak kita , supaya berfikir untuk buat pelbagai bentuk dan sebagainya . 

ni dia nuha dan hana .. dapur main-main tu ibu buat guna kotak-kotak je , kotak shaklee melambak guna je .. jimatt .. hihi yang penting anak happy .. 

SELAMAT MENCUBA 🙂 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge