Assalamualaikum dan salam sejatera semua. DETOX , jika di perhatikan ramai yang share mengenai detox ini , lagi-lagi minuman detox yang tengah viral tu seperti lemon dan limau nipis . Ada yang amat berkesan dengan cara ini , dan ada juga saya terbaca di wall kawan-kawan ia tidak berkesan pada diri .  Macam mana ia boleh tidak berkesan ? adakah cara penyediaan kita ada yang tersalah langkah ? oleh itu penting kita tahu cara detox yang betul untuk dapatkan kesan yang baik.

Sebelum itu, jom kita kenali apa itu detox 

Detox ialah satu  proses menyingkirkan bahan toksik atau buangan dari tubuh badan manusia. Tahukah anda , Badan manusia mempunyai sistem detox sendiri iaitu hati, usus dan ginjal. Apabila kita berpuasa, badan akan melakukan proses detox semulajadi. Detox dilakukan untuk memastikan sistem penghadaman usus bekerja dengan sepatutnya dan memastikan kulit bersih serta segar. dan ia juga turut memastikan sistem buah pinggang kita berjalan dengan lancar.
Jom kita selongkar dari mana datangnya toksin-toksin dalam badan kita ini :-

1) UDARA
Udara yang kita hidu dan masuk ke dalam badan mempunyai bahan kimia , asap, racun dan bahan-bahan tercemar yang lain , kadng-kadang tanpa kita sedari.

2) UBATAN
Pengambilan ubat yang mengandungi sintetik adalah satu punca toksin boleh bertambah dalam badan

3) DEHIDRASI dan MALNUTRISI :
kekurangan air dalam badan boleh menyebabkan tindakbalas enzim, sistem imun dan saraf yang meracuni sistem manusia.

4) RADIASI :  
Pendedahan badan terhadap , bahan radioaktif,  sinar x-ray dan gelombang mikro

5) MAKANAN dan MINUMAN
 Minuman dan makanan yang cara pembasuhan tidak bersih atau mungkin juga dimasak mungkin masih  mengandungi  sisa racun,  bahan kimia dan sebagainya.

6) MAKANAN TIDAK HADAM

Makanan yang masih tidak hadam dan tertinggal di usus akan mengalami tindak balas biokimia dan meracuni tubuh anda dari dalam .

haa, segalanya berlaku di sekitar kita kan . kadang-kadang tanpa kita sedari pun , badan kita telah di cemari dengan pelbagai toksin .

Jom Cek pada badan kita, sering atau tidak alami masalah-masalah seperti ini ?

  • Ada masalah Penghadaman
  • Sering sembelit
  • Jerawat sering bertandang tidak kira dimuka , di badan .
  • Selalu letih dan tidak bermaya
  • Sakit kepala
  • Alami penuaan pra-matang
  • Masalah insomnia
  • Mempunyai berat berlebihan 

JIKA ADA WALAUPUN TIDAK SEMUA ! ANDA SANGAT PERLU DETOX !
Bagaimana nak detox ni ? senang atau susah ? jawapannya segalanya dari diri kita sendiri , kita perlu push kan diri untuk berdetox demi kesihatan yang lebih sempurna .

5 Cara semulajadi detox yang boleh kita lakukan :- 

1) Puasa :
Sedia maklum , puasa amat membantu sistem-sistem dalam badan kita berdetox, di mana bila kita berpuasa , sistem dalam badan kita dalam boleh rehat .

2) Detox sistem penghadaman 
Ambil makanan yang berunsur fiber iaitu tinggi serat. Di antaranya ialah seperti sayuran dan buahan segar, gandum, oat, alfalfa, jus limau dan buahan berries .
3) Detox hati
Bantu hati kita untuk membuang toksin-toksin yang sudah lama terkumpul , antara cara yang boleh kita lakukan kurangkan pengambilan kafein, alkohol, garam, gula, makanan  yang diproses dan sebagainya
4) Detox melalui kulit
Minum air masak yang telah di tapis dengan penapis air  dengan cukup walaupun semasa berpuasa. Lakukan sedikit senaman untuk galakan keluarnya peluh .
Perlu kawal pemakanan yang mempunyao banyak lemak , berminyak, perlu pastikan makanan yang kita ambil berkhasiat . kita juga perlu mengambil makanan tambahan dan juga vitamin untuk pastikan badan kita bekalkan nutrisi yang baik.
TAPI KADANG-KADANG KITA TAK TERBUAT !! sebab hari-hari pun ambil makanan dan minuman yang boleh mendatangkan toksin , JADI SAYA INGIN CADANGAKAN CARA YANG MUDAH DENGAN SET DETOS SHAKLEE . 

Jangan Biarkan badan kita dipenuhi toksin dan akhirnya sistem badan kita semakin parah . saya ingin membantu anda , 

hubungi saya in Shaa Allah . di :- 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *